top of page

Tävling

Bild: Tävlingsinriktad träning i vår inomhuslokal 

Kommande tävlingar

Svenska Bågskytteförbundet presenterar kommande tävlingar här: https://resultat.bagskytte.se

För hjälp och mer information om olika tävlingar. Kontakta någon av ledarna eller maila HalmstadBagskytteForening@gmail.com

HBF Tävlingsgrupp

Syfte

HBF tävlingsgrupp har skapat ett flertal träningstillfällen, som är helt tävlingsinriktade och syftet är att förbättra förutsättningarna för tävlande medlemmar i klubben. Genom ett aktivt handlande i form av information, utbildning och mer specifik tävlingsträning skall möjlighet ges till medlemmarna att aktivt delta i olika tävlingsarrangemang inom alla förekommande tävlingsformer.

Målsättning

Träningen som är både styrd och individuell, kommer att hållas på söndagar, tävlingsfria veckor kl.10-13 och innehålla moment som tävlingsskjutning med klocka, matchskytte, särskjutnings pil, finalskjutning. Vi kommer även att titta på skjutteknik, tävlingsförberedelse och lära deltagarna materialvård och trimning. Skytten kommer att ges möjlighet att hitta förbättringsmoment och planera sin individuella utveckling tillsammans med övriga skyttar i gruppen. Träningen kommer under inomhussäsongen att bestå i skytte på 12- och 18 meter.

Vad krävs av deltagaren?

Dessa träningar riktar sig till dig, som tävlar eller vill börja tävla, där vi agerar och beter oss som om varje tillfälle har en strikt tävlingsatmosfär med koncentration och fokus på att förbereda och förbättra individen som skytt inför kommande tävlingar. Kravet för att kunna medverka på dessa träningar är att skytten ska delta i vinterserien eller någon av de nationella tävlingar som hålls under 2018/2019. Utöver detta ska skytten även inneha egen, tävlingsgodkänd utrustning. Viktigast av allt är så klart att skytten har ett intresse av att vidareutveckla sina kunskaper om både material, trimning och skjutteknik.

 

Deltagare i denna grupp kommer även att ha meddelandeplikt på närvaro/frånvaro vid dessa tillfällen via webben för att instruktörer ska kunna skapa och följa en bra träningsplan. Vid intresse av deltagande i tävlingsträningen ska anmälan göras till någon av personerna i tävlingsgruppen.

Varför tävla i Bågskytte?

Hur kan det komma sig att det är så många som tränar eller rättare sagt, skjuter pilbåge på våra träningstillfällen men uteblir då det är dags för tävling? I Halmstad bågskytteförening är det inte fler än tio procent av våra medlemmar som någon gång deltar i de nationella tävlingar som rullar under året. Jag funderade lite på vad detta fenomen beror på och varför jag själv har valt att börja tävla. Enligt min åsikt missar dessa icke tävlande personer en stor del av idrotten bågskytte. Anledningarna kan vara många men dessvärre är en av dem i huvudsak ”jag är inte tillräckligt bra för att tävla”. De kan inte ha mer fel! Visst kan det kännas viktigt att man försöker göra ett bra resultat på tävlingen och många drar sig för att börja tävla för de känner att de inte kan tillräckligt mycket för att vinna. Men vi är ju alla nybörjare någon gång i livet med vad vi än tar oss för. Mig veterligen så har det mycket, mycket sällan hänt att det helt plötsligt kommit en ny kille eller tjej till en tävling och "kört skjortan" av alla andra. Visst drömmer vi väl om sådant men tyvärr är det inte så i verkliga livet. Så det finns ingen press på dig som nykomling till en tävlingsplats att du skall vinna, snarare tvärt om, de flesta där är mycket ödmjuka och ivriga att vilja hjälpa dig.

Motivation

Genom att boka in ett datum i kalendern kommer träningen att kännas roligare och mer meningsfylld. Tävlingarna är utan jämförelse det bästa stället att lära sig mer om sig själv och sitt bågskytte och man får en nytändning varje gång man deltar och tar ytterligare ett steg framåt mot att bli en bättre skytt. De flesta uttrycker också att de tävlar för att det är roligt och framför allt lärorikt att skjuta i en annan atmosfär än den vanliga träningsmiljön. Med andra ord utvecklas man som skytt, får ökad förståelse för sin utrustning och hur den kan modifieras men framförallt, utvecklas som person genom att våga.

Upplevelse

Alla tävlingar är olika. En del går i större arenor, en del i källarlokaler, andra på stigar i skogen eller skjutbanor på öppna fält. Alla tävlingar har sin egen charm, till exempel skytte till musik eller vacker natur. Det finns mängder med tävlingar av olika karaktär runt om i Sverige och världen.

Kontakter

På tävlingar träffar man många trevliga och likasinnade personer. Efter några tävlingar börjar man också känna igen sina medtävlare. Man har alltid bågskyttet gemensamt och det blir lätt att växla några ord före, under och efter tävlingen. Hur går det med träningen? Hade du orken att hålla fokus de sista rundorna? Vad hade du för medelpoäng idag? Funkar den där tabben/releasen bra? Ofta utvecklas dessa trevliga små samtal till vänskapsrelationer.

Träningseffekt

Som rekreationsskytt utan en tydlig målbild är det svårare att prestera och klämma ur sig det lilla extra som kan åstadkommas under ett tävlingsmoment, när det verkligen gäller så att säga. Därför blir tävlingar som att slå två flugor i en smäll, man får ett riktigt bra träningspass samtidigt som man vänjer sig vid tävlingssituationen. Man blir aldrig så pirrig och laddad inför en träning som man kan bli inför en tävling, hur liten och prestigelös den än må vara. Efterhand som skytten lägger allt fler tävlingar bakom sig går denna känsla att använda till något positivt och därmed prestera ännu bättre.

Tillfredsställelse

Få inte prestationsångest. I bågskytte tävlar du främst mot dig själv och det är förmodligen mest du som bryr dig om och ser fram emot dina förbättringar. Om du till exempel förbättrar din poäng, vare sig det är SM, Julpilen eller annan tävling från föregående år har du gjort en fantastisk prestation, oavsett hur många poäng du lyckats skjuta. Du kommer att känna dig nöjd vid tävlingens slut, det kan jag lova, och den känslan är härlig!

SLUTLIGEN DET ALLRA VIKTIGASTE, DET ÄR KUL ATT TÄVLA!

Vi behöver bli fler i Halmstad Bågskytte som deltar på tävlingar oavsett stil och förmåga. Vi ser fram emot att du följer med oss på kommande tävlingar.

 

Morgan Engdahl

bottom of page